SSS

Bu ürünlerin yan etkileri var mı?

Reishi mantarının yan etkileri yoktur. Klasik literatürde Reishi , süperior (üstün) bitki olarak sınıflandırılmaktadır; bu sınıftaki bitkilerin toksik olmadıkları, büyük miktarlarda ve uzun süreli olarak kullanıldıklarında dahi herhangi bir yan etkileri olmadığı ifade edilmektedir. 2000 yılı aşkın süredir kullanılmasına rağmen literatürde ve klinik çalışmalarda hiçbir yan etkisi rapor edilmemiştir. Buna karşın bazı hassas bünyelerde, Reishi mantarı kullanılmaya ilk başladığında, vücuttaki toksinlerin atılmasından kaynaklanan hafif mide bulantısı, baş dönmesi, eklem ağrısı ve deri döküntüsü gibi semptomlar görülebilir. Bu etkiler, günümüz hazır gıdalarında yoğun miktarda bulunan toksik maddelerin atılmasından ve metabolizmanın hızlandırılmış faaliyetinden kaynaklanmaktadır ve asıl önemlisi Kırmızı Reishinin etkisini göstermeye başladığının kanıtıdır. Kısa süreli kullanım sonunda bu etkiler de kaybolmaktadır.
Kırmızı Reishi mantarı ile birlikte tüketilecek C vitamini (taze sebze ve meyveler), bu etkilerin görülmesini önlediği gibi, mantardaki yararlı maddelerin vücudumuzdaki emilimini de kolaylaştırmaktadır.

Reishi mantarını herkes kullanabilir mi?

Reishi (Ganoderma lucidum) mantarı toksik değildir, vücutta birikim yapmaz, 10 yaşın üstündeki çocuklar ve yetişkinler Reishi mantarını kullanılabilir ancak belli özellikleri nedeni ile bazı durumlarda kullanılması önerilmez:
·  Mantar allerjisi olanların kullanması önerilmez
·  Kanı sulandırma yönündeki etkisi nedeni ile
-Hemofili hastası olanlar
-Ameliyat olacaklar ameliyat öncesi ve sonrasında 1 hafta süreyle 
-Kadınlar adet günlerinde 
kullanmamalıdır
·         Kan sulandırıcı ilaç kullananlar doktorlarına danışarak kullanmalıdır
·         Küçük çocuklarda henüz tanısı konulmamış alerjiler veya rahatsızlıklar olabileceği riskine karşı ve bağışıklık sistemlerinin gelişimini normal yoldan tamamlamasına olanak vermek için, doktorları önermedikçe 10 yaşın altındaki çocuklarda Reishi mantarının kullanılması önerilmez.
·         Hamile ve emziren kadınlar ancak doktorlarının bilgisi dahilinde kullanmalıdır
·         Organ nakli olmuş ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan kişilerin mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir
 

Kırmızı Reishi mantarı çayını hazırlanmasında dikkat edilecek noktalar nelerdir?

KırmızıReishi mantarının kaynatılması ile içindeki yararlı maddelerin suya geçmesi sağlanır 
( ekstre –özüt çıkarma işlemi ) ve bu ekstre çay gibi içilebilir. Ancak yararlı maddelerin tamamından istifade edebilmek için aşağıdaki noktalara özen gösterilmelidir.
·         Kaynatma işlemi metal olmayan bir kapta yapılmalıdır. Etken maddelerin bir kısmı metal tarafından tutulduğu için çayın metal kapta hazırlanması durumunda mantarın yararlığı azalmaktadır. Bu nedenle kaynatma işlemi mutlaka cam, porselen veya emaye kapta yapılmalıdır.
·         Kaynama süresi önemlidir; kaynamaya başladıktan sonra en az 30 dakika kaynatılmalıdır. Bu süre yararlı maddelin suya geçebilmesi için gerekli süredir; daha az kaynatılması durumunda bu maddelerin bir kısmı mantarda kalır ve bunlardan yararlanılamaz
·         Kaynama sonrasında mantarların çayın içinde bekletilmesinin veya süzülmesinin ek bir faydası olmadığı gibi zararı da yoktur.
·         Çayın hazırlanışında mantar miktarı belirleyicidir-günlük mantar miktarı 3 su bardağı su ile kaynatılır, kaynama sonunda 2 bardak kadar çay elde edilir. Kullanılan mantar miktarı farklı olsa da su miktarı değişmez, kullanılan mantar miktarına göre çayın yoğunluğu değişir: az mantar ile açık çay , fazla mantar ile daha yoğun bir çay elde edilir.
·         Tatlandırma ihtiyacı olursa rafine şeker yerine bal veya pekmez gibi doğal ürünler tercih edilmelidir.
 

Reishi mantarını diğer ilaçlarım la birlikte kullanılabilir miyim?

Reishi mantarı 2000 yılı aşkın süredir kullanılmasına rağmen geleneksel kullanımında ve son yıllarda yapılan çalışmalarda herhangi bir etkileşim (kontraendikasyon) rapor edilmemiştir.
Diğer ilaçlarınızla birlikte kullanılabilir; ancak organ nakli olmuş ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan kişilerin , bağışıklık sistemine etki eden tüm ürünlerin kullanımında olduğu gibi bu ürünü kullanmadan önce de mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir . 
Ayrıca kan sulandırıcı, şeker düşürücü, tansiyon düşürücü, kolesterol düşürücü ilaç kullanan kişilerde reishi mantarı bu ilaçların etkisinde artışa neden olabileceğinden, bu ilaçların dozu ile ilgili olarak doktora danışılarak kullanılmalıdır.

Reishi Mantarını nasıl kullanabilirim?

Reishi mantarı kullanımında çeşitli kimyasal yollarla kapsül (hap) haline getirilmiş formu yerine, Reishi mantarını doğal ve katkısız haliyle Reishi Çayı ya da katkısız Reishi Ekstrakt olarak tercih etmelisiniz.
Reishi mantarı odunsu yapısı nedeni ile hazmı mümkün olmadığından yenebilen mantarlardan değildir. Toz haline getirilse dahi hazmedilmeden vücuttan atılacağı için yararlarından istifade etmek mümkün değildir. Reishi mantarı suda kaynatılarak , içindeki yararlı maddelerin suya geçmesi sağlanmalıdır (ekstrakt-özüt çıkarma işlemi). Bunun için kurutulmuş ve dilimlenmiş Reishi mantarının cam kapta kaynatılarak elde edilecek ekstraktının çay olarak içilmesi veya kolay kullanım için uygun koşullarda hazırlanmış, korunması için sterilize edilmiş ve hiçbir katkı maddesi içermeyen hazır sıvı ekstrakt formunda tüketilmesi önerilir. Böylece, kırmızı Reishi mantarının hiçbir katkı maddesi almadan, doğal olarak tüketilmesi ve etkilerinden azami seviyede yararlanılması mümkün olmaktadır. Bahsedilen doğal halde tüketim, bazı kapsüllerde mantarın öğütülmüş halinin kullanılması nedeniyle mantardan beklenen etkinin sağlanamaması olasılığını ortadan kaldırdığı gibi hap, kapsül veya büyük hacimli sıvı ekstrakt formlarında kullanılmak zorunda olan koruyucu kimyasal maddelerden ve bunların yan etkilerinden korunmayı sağlayacaktır. Kullanacağınız reishi mantarı ürünlerinde bu özellikleri sorgulamanız sizi doğru ürünlere ulaştıracaktır.

Neden özellikle Kırmızı Reishi?

Kırmızı reishi mantarını öne çıkaran ve özel kılan , yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda belirlenen etkileri ve bu etkileri nedeni ile sağlık bakımından önemidir.
Reishi, Shiitake, Maitake, cordyceps gibi mantarlar günümüz global sağlık katkıları pazarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kırmızı Reishi mantarını öne çıkaran ve özel kılan, yüzyıllardır kullanılmasına neden olan ve yapılan bilimsel çalışmalar ile de kanıtlanan etkileriyle sağlığımız bakımından olan önemidir.
Latince ismi Ganoderma olan Reishi mantarının birçok çeşidi vardır; kırmızı, siyah, mavi, beyaz,sarı ve mor Reishi en çok bilinen ve üzerinde detaylı araştırmalar yapılan çeşitleridir. Bu altı çeşitten Ganoderma lucidum (Kırmızı Reishi) ve Ganoderma sinensis (siyah reishi) faydaları nedeni ile kullanılan ve genel olarak ‘reishi mantarı ‘olarak bilinen mantarlardır. Siyah Reishi doğada kolay bulunabilen bir çeşittir ve ‘yabani’ Reishi kullanıldığı belirtilen ürünlerde bulunan çeşit genellikle budur. Oysa Kırmızı Reishi doğada çok nadir bulunan bir mantar olduğu için ancak son yıllarda üretimi başarıldıktan sonra yaygın olarak üretilmesiyle genel tüketime sunulabilmiştir. Sahip olduğu özellikler ve etkileri nedeni öne çıkan Kırmızı reishi , tüketimi gün geçtikçe yaygınlaşan ve önemini koruyan bir mantardır.
KırmızıMantarını özel kılan, yapılan birçok bilimsel araştırma ile ortaya konan içeriğindeki bioaktif maddelerdir. Reishi mantarında bulunan en önemli bioaktif maddelerden polisakkaritlerin , kırmızı Reishi mantarında yüksek miktarda ve özel bir kombinasyonda bulunduğu kanıtlanmıştır. Sadece Kırmızı Reishi mantarında bulunan ve mantara karakteristik buruk (bitter) tadı veren triterpenlerin (ganoderik asitler), araştırmalar sonucunda belirlenen birçok farklı yararları bu mantarı özel yapan diğer önemli bir özelliktir. İçeriğindeki organik Germanyum Elementi, lanostan, sterol, adenosin, canthaxanthin, pantothenic asit, lucidenik ve lineloik asitler gibi bioaktif maddeler de Kırmızı Reishi mantarına farklı özellikler kazandırmaktadır.

Kırmızı Reishi mantarı neden özel olarak üretiliyor, doğadan toplanan mantarların kalitesini yakalamak mümkün oluyor mu?

Kırmızı Reishi mantarı, Uzakdoğu’da , özellikle Çin ve Japonya’da ormanlarda doğal olarak bulunabilen bir mantardır. Ancak sporlarının kabuklarının çok sert olması nedeni ile doğada çatlayıp gelişmesi çok zor olduğundan, uygun iklim koşullarında dahi nadir olarak bulunabilmektedir ve yaygın tüketim için yeterli değildir.( NOT:Türkiye iklim koşulları bu mantarın doğal gelişimi için uygun değildir ve doğada görülebilen Reishi mantarları Ganoderma appalantum cinsi olup farklı özelliklere sahip mantarlardır) Ayrıca doğada bulunabilen mantarlar, çevrelerindeki besin ortamında bulunan ağır metal ve organik kirliliklerin yanı sıra havadaki kirlilikten etkilenerek bu kirletici maddeleri içerebilirler. Mantarların toplanma dönemi de mantar kalitesi üzerinde etkilidir ve reishi mantarını tam olgunluğa eriştikten sonra toplanması gerekir, oysa doğada bu anı yakalamak mümkün değildir, erken toplandığı zaman etkin maddeler bakımından olması gereken değere ulaşmamış olabileceği gibi geç toplanması halinde de hem kirleticilere daha uzun süre maruz kalmaktadır hem de böcek ve/veya kurtların mantara yerleşme riski vardır.
Kırmızı Reishi (Ganoderma licidum) mantarının doğada yeterince bulunmaması ve özel koşullarda üretilen mantarlarda yukarıda bahsedilen riskler söz konusu olmadığı için tüm dünyada özel koşullarda yetiştirilen mantarlar tercih edilmektedir. Bu amaçla üretimi yapılan da , sahip olduğu özellikler nedeni ile Kırmızı Reishi mantarıdır. Üretilen mantarının kalitesi, kullanılan ana kültürün özelliklerine, kendisine sağlanan besin elementlerine, ortamın ısı/nem/karbondioksit miktarı/oksijen miktarı gibi özelliklerine, aldığı güneş ışığı miktarına bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle ancak özel ortamda, istemiş olduğu koşullar yaratılarak üretilmektedir. Dünyada yapılan üretimlerde en kaliteli Reishi mantarları Kütük Yöntemi ile yapılan üretimlerde elde edilebilmektedir. 
KırmızıReishi mantarı, ERKEL Gıda Ltd. Şti. tarafından, kültür mantarı miseli (tohumu) ve kültür mantarı üretimi konusunda 25 yılı aşkın deneyimi olan yetkin bir teknik kadro ile, Kırmızı Reishi ana kültüründen başlayarak üretimin son aşamasına kadar hiçbir kimyasal (sentetik) girdi ve ilaç kullanmadan, doğal olarak kütükler üzerinde, özel oluşturulmuş ve sıkı bir şekilde denetlenen koşullarda doğadakine eşdeğer olarak üretilmektedir. Sağlık açısından önemli olan etken maddeler bakımından en uygun olan zamanda, tamamen olgunlaşmış halde hasat edilerek ve sadece kurutulup dilimlenerek doğal halde veya katkısız hazırlanan içime hazır ekstrakt halinde tüketime sunulmaktadır. 
Tüm üretim koşullarının sıkı bir denetime tabi olduğu ve hiçbir kimyasal girdinin kullanılmadığı bu üretim şekli ile elde edilebilecek maksimum etkilerinin sağlanması garanti edilmektedir.